Прадпрыемства шукае інвестараў

— Мы бачым тры шляхі вырашэння праблем на цэху замарозкі, — адзначае старшыня праўлення Глускага райпо Сяргей Зубчонак, — працаваць на гэтым жа абсталяванні, але на так званай “давальчай” сыравіне, магчыма, пры стварэнні сумеснага прадпрыемства; пасадзіць і вырошчваць сады і ягаднікі на месцы; будаваць другую чаргу цэху для замарозкі агародніны — з новымі тэрыторыямі, новым абсталяваннем, інжынернымі сеткамі і халадзільнікамі для захоўвання прадукцыі. Гэты апошні варыянт найбольш затратны па грашах, па папярэдніх падліках, ён патрабуе каля 60 мільярдаў рублёў. Зараз вядзецца актыўны пошук інвестараў, літаральна на днях прыязджалі прадстаўнікі французскай і расійскай фірмаў, знаёміліся з сітуацыяй на месцы, будуць рабіць разлікі, разглядаць варыянты.
Зараз жа пэўным выйсцем для калектыву цэху глыбокай замарозкі з’яўляецца цыбуля. Так, так, звычайная цыбуля, яе закупліваюць у суседнім Акцябрскім раёне, замарожваюць і рэалізоўваюць па заяўках мясакамбінатаў. У асноўным прадукцыя глускіх перапрацоўшчыкаў запатрабавана Магілёўскім і Аршанскім мясакамбінатамі. Цяпер попыт на яе вялікім не назавеш, у месяц замарожваюць і прадаюць ад 5 да 8 тон, а вось вясной, калі свая назапашаная сыравіна ў харчавікоў скончыцца, больш запатрабаванай будзе менавіта замарожаная агародніна. У перапынках паміж апрацоўкай і замарозкай цыбулі работнікі цэху займаюцца дробнай фасоўкай для рознічнай сеткі замарожаных ягад, дарэчы, іх засталося ўжо нямнога, штосьці каля 10 тон.